Afgelopen donderdag las ik een tweet van een pabo-studente: “Interessante discussie: wanneer verlaat je een lesdag van de HZ met een goed gevoel?”. Deze studente naam deel aan een gesprek over uitdagend onderwijs, onderwijs van toekomst. Dit alles in het kader van het nieuwe instellingsplan van de HZ, dat in 2013 van start gaat.

Dezelfde middag nam ik deel aan een soortgelijk gesprek. Vraag die bovenkwam: “Hoe ziet een ideale lesdag op het HBO eruit voor een student?” De aanwezige studenten en docenten leek het mooi dat een aantal studenten hierover eens een verhaal gaat schrijven.

Oproep
Daarom mijn oproep aan alle studenten: Wil je bijdragen aan dit verhaal? Dat kan op 24 april van 19.30 tot 21.00 uur. Waar? Thuis, of waar dan ook vanachter je computer. Ga naar http://titanpad.com/civRCxx7zg en vul daar je voor- en achternaam in. Vanaf dat moment kun je meeschrijven.

Titanpad
De tool die we gebruiken is Titanpad. Titanpad kan door iedereen worden gebruikt. Je hoeft geen gebruikersnaam aan te maken, een verhaal beginnen is genoeg. Samen met anderen werk je aan het verhaal. Naast het schrijven op zich, zit er een chatbox in het programma, je kunt dus eenvoudig met anderen overleggen over datgene wat je wilt schrijven.

Spelregels

 • Je mag later binnenvallen. Voorwaarde is wel dat je dan eerst leest wat tot dan toe is beschreven en ook de discussie in de chatbox hebt gescand.
 • Je mag eerder uitstappen. Ook dan wordt je naam zeker genoemd als mede-auteur (tenzij je anoniem wilt blijven).
 • Je mag voorstellen doen om stukken van anderen te verbeteren. Dat vraag je eerst in de chatbox, zonder overleg verander je niets van een ander.
 • Als het aantal deelnemers erg groot wordt, openen we gewoon een tweede variant op het verhaal. De link daarvoor verschijnt dan in de chatbox.

Wat levert het je op?

 • Wellicht een eerste ervaring in het online samenwerken met anderen
 • Voor pabostudenten: Een werkvorm die je zelf eerst ondergaat en daarna wellicht zelf ook kunt gebruiken in het onderwijs dat je je kinderen aanbiedt.
 • Een ludieke bijdrage aan het onderwijs waaraan je zelf deelneemt.
 • Uiteraard je naamsvermelding bij het verhaal en in het artikel over het proces van deze actie, dat op deze weblog wordt gepubliceerd.

Weet je nu al dat je graag bijdraagt? Maak dan de komende schooldagen gerust al wat foto’s van situaties die laten zien wat een ideale lesdag is. Laat me weten dat je bijdraagt op één van de volgende mogelijkheden:

 • een reactie op dit artikel
 • een tweet @riaanlous
 • een mail aan riaan.lous@hz.nl
 • een facebookbericht

NB: Er wordt vanuit gegaan dat je er geen bezwaar tegen hebt dat jouw naam wordt genoemd bij het verhaal zelf en in de artikelen die hierover worden geplaatst. Tevens wordt er een filmpje gemaakt van delen van het creatieproces op het computerbeeldscherm. Ook daar is je naam dus te zien. Het filmpje wordt ook gepubliceerd.

Advertenties

Eén reactie »

 1. […] ik een oproep aan studenten om op een avond gezamenlijk een verhaal te maken met als startvraag: Hoe ziet de ideale lesdag op het HBO eruit voor een student?’. De aanleiding hiervoor is te lezen in het gelijknamige artikel, elders op dit weblog. Via […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s