Bij de voorbereidingen op een workshop over Edmodo die @paulienh en ik geven, keek ik of ik mijn cursisten ook iets over de kalender in Edmodo wilde vertellen. Nu gebruik ik de kalender om over het gehele semester mijn cursus te plannen. Er wordt aangegeven welke zelfstudie,  stage of groepspdracht in die week benodigd is. Ook worden in te leveren opdrachten (die voorzien zijn van inleverdatum), automatisch in de kalender geplaatst.

Exporteer naar je eigen agenda
Het mooie wat ik ontdekte is dat je de kalender van je community kunt exporteren naar andere agenda’s.  Op zich niet zo heel spannend, maar: iedere student van de hz heeft een outlookagenda, in veel gevallen gebruikt de student die ook, omdat hij het lesrooster hierin heeft staan, dat automatisch wordt gesynchroniseerd.

Exporteer je nu je communitykalender, dan kun je dat over je agenda heen leggen. Gevolg, je ziet van de cursus waarvan een community is gemaakt een hele planning over het hele semester, afhankelijk van de gekozen weergave in Outlook.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Nog steeds niet zo heel spannend? 

Wat nou als alle docenten van iedere cursus in een semester de kalender vullen met leeractiviteiten? Je krijgt dan in Edmodo een kalender vol met alle communities (zie het plaatje hieronder). Je kunt in die kalender al aangeven voor welke community je wilt exporteren. Je kunt ze ook allemaal kiezen en in één keer exporteren.


Wat kun je als docent hiermee?

  • Je kúnt dit voor kennisgeving aannemen en er niets meer doen 🙂
  • Je kunt het overzicht wat je nu van een semester hebt met collega’s binnen de community, maar ook met collega’s van andere communities bespreken, constateringen doen en piekbelastingen wegnemen.
  • Je kunt dit met collega’s bespreken en met je studenten (bijvoorbeeld in hun studieloopbaancoachingstraject) en ze in ieder geval leren omgaan met die piekbelasting. Het is in ieder geval inzichtelijk en ook met piekbelastingen moeten studenten leren omgaan.

Mijn eigen voorkeur gaat uit naar de laatste variant, je maakt zaken inzichtelijk en leert studenten met omgaan met dit soort zaken. In uren kun je niet altijd rekenen, je kunt immers alleen het te verwachten aantal uren van een opdracht aangeven, niet iedere student heeft evenveel tijd nodig voor dezelfde opdracht. De piekbelasting zal daarmee wel acceptabel moeten zijn. Maak je wat meer uren dan de veertig die altijd worden genoemd, is dat niet erg. Maar zit je je structureel op zeventig of meer, dan is er toch meer aan de hand.

Wat kun je als student met die kalenders in je agenda?

Eenmaal in Outlook kun de geëxporteerde items eenvoudig verplaatsen naar andere dagen, of zelfs naar andere weken. Houd dan als student/leerling rekening met de volgende punten:

  • Wanneer je ervoor kiest om de kalender van alle communities in één keer te exporteren, zie je  eenmaal in Outlook niet meer direct voor welke community de opdracht/activiteit geldt. Het tabblad is namelijk één kleur. Klik je door op de activiteit, dan zie je in de details de naam van de community.
  • Wanneer je ervoor kiest om iedere community apart te exporteren, zie je in de lijst met agenda’s in de linkerkant van je scherm, alle agenda’s apart. Iedere kalender heeft een apart tabblad en daarmee een aparte kleur. Daarmee wordt het inzicht per community beter.
  • Docenten plannen bepaalde activiteiten over het algemeen bewust achter elkaar. Opdrachten zullen elkaar dus opvolgen (bijvoorbeeld eerst een activiteit in de les en later pas uitwerkingsopdrachten). Als je enthousiast gaat verslepen, begin dan ook met de eerste opdracht die geldt. Een tip voor docenten die hieruit volgt: Geef de opdrachten binnen je cursus volgnummers.
  • Versleep activiteiten nooit naar een dag of week na de in de kalender geplaatste dag. Zeker voor opdrachten waaraan een deadline zit, gaat dat spaaklopen. Het klinkt logisch, toch is het foutje snel gemaakt.
Advertenties

Over Riaan Lous

@riaanlous is ecologisch pedagoog en werkt bij HZ University of applied science. Hij is daar onderwijsadviseur en -ondersteuner bij de Delta Academy, Academie voor Technologie & Innovatie en docent aan de pabo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s