Eén foutje, het leek zo klein. Je post een evenement op facebook en dan gaat het los in Haren. Natuurlijk is facebook zelf medeschuldig aan dit hele gebeuren. In ieder geval moet gekeken worden naar de rol van Facebook in het geheel. Dat vindt onze minister van Veiligheid en Justitie. De sociale media was verantwoordelijk voor de verspreiding van het slechte nieuws, ook dat is een tekst die nogal eens wordt genoemd. Het waren niet de jongeren, het waren de middelen. Natuurlijk.

Ik denk even terug aan die boormachine, waarover ik eerder het artikel ‘het verlangen naar gaten in de muur’ schreef. Het grappige is, dat wanneer je een boormachine gebruikt om iemand de hersens in te slaan, of iemands auto volledig te molesteren, er geen twijfel over mogelijk is dat je zelf de dader bent. En als je met een groepje bent, en je geeft de boormachine door, dan zijn de mensen de daders. Niemand die zegt: “De boormachine was zelf medeschuldig”. Nee, je hebt hem zelf gehanteerd. Waarom zou dat bij facebook en de relschoppers nu wel zijn? Het zijn toch de relschoppers zelf die willens en wetens zijn afgereisd.

Je hebt een boormachine. Sommige mensen hebben geleerd ermee te werken, anderen wat minder. Maar dan nog moet je er zelf voor kiezen om dat apparaat voor mooie gaten, of voor ellendigheid te gebruiken. Daar ben je zelf bij. Dat het zo dubbel is, bewijst de tegenbeweging. Opeens hoor je dan ook niets meer over ‘de rol van de sociale media’.
En toch….misschien moeten meer mensen structureel aangeleerd worden, hoe je boormachines als facebook kunt gebruiken. Een mooie taak.

En voor iedereen die misschien niet zo heel duidelijk dit artikeltje las: Ik roep absoluut NIET op om nu massaal met boormachines het land in te trekken en te plunderen. Doe het niet. Ik ben niet verantwoordelijk!

Advertenties

Over Riaan Lous

@riaanlous is ecologisch pedagoog en werkt bij HZ University of applied science. Hij is daar onderwijsadviseur en -ondersteuner bij de Delta Academy, Academie voor Technologie & Innovatie en docent aan de pabo.

»

  1. dominiquepijcke schreef:

    Helemaal gelijk! Facebook heeft niets te maken met wat er gebeurd is.

  2. […] dat niet de tools verantwoordelijk zijn voor de rellen in Haren, maar de mensen die ze gebruiken: Don’t shoot the messenger! Afgelopen zondag noemde de Duitse minister Ilse Aigner van Consumentenbescherming Facebook nog […]

  3. […] dat niet de tools verantwoordelijk zijn voor de rellen in Haren, maar de mensen die ze gebruiken: don’t shoot the messenger! Afgelopen zondag noemde de Duitse minister Ilse Aigner van Consumentenbescherming Facebook nog […]

  4. […] gereedschappen en middelen om ‘lekker te kunnen leven’ veranderen mee. En ja, die gereedschappen kun je ook anders inzetten, dan waarvoor ze wellicht in eerste instantie bedoeld zijn. En ja, het basisonderwijs heeft wat mij […]

  5. […] dat niet de tools verantwoordelijk zijn voor de rellen in Haren, maar de mensen die ze gebruiken: don’t shoot the messenger! Afgelopen zondag noemde de Duitse minister Ilse Aigner van Consumentenbescherming Facebook nog […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s