Riaan Lous won against a person in Songpop
Op de HZ draait het om jou heeft het evenement ‘meeloopdag‘ aangemaakt
Kees Bakker vindt de status van Riaan Lous leuk
Debby Jansen luisterde naar ‘Heaven’ door ‘future sound of Ibiza’
Eric de Leeuw completed 10.05km. run in 1:10:52 on RunKeeper.

Zomaar een aantal acties die je op facebook rechts bovenin je scherm voorbij ziet komen als je achter je computer zit. Allemaal acties die laten zien waar je facebookvrienden mee bezig zijn. We vinden het heel normaal. Volgens mij kijkt bijna iedereen met Facebook regelmatig in dat scherm, gewoon om te zien wat er gebeurt.

Vanmorgen las ik in mijn mailbox dat het vanaf nu mogelijk is om in Edmodo te switchen naar de nieuwe versie. Direct even kijken dus. En, wat zag ik? Een soortgelijke ‘activiteitenbalk’ die facebook heeft, heeft Edmodo nu ook. Eerder werd al aangegeven dat Edmodo de facebook voor het onderwijs is. Daar lijkt het steeds meer op. Door die activiteitenbalk kan ik nog beter zien wat mijn studenten doen: Wanneer ze voor het laatst inlogden, wanneer ze een opdracht inleverden, wanneer ze een bericht of een document, filmpje of link uit de bibliotheek hebben bekeken. Klik je vervolgens door op de naam van die student, dan zie je alle activiteiten. Heel mooi, je ziet zo bijvoorbeeld hoe vaak deze student het instructiefilmpje heeft bekeken, voordat ze de daadwerkelijke opdracht die erbij hoorde, heeft ingeleverd.


Tevens is nog inzichtelijker gemaakt welke voortgang de student heeft gemaakt. Bij ‘progress’ wordt exact aangegeven welke opdrachten wel en niet zijn ingeleverd. Voorheen kon dat alleen vanuit ‘het gradebook’, het totaaloverzicht van de gehele groep. Voordeel van nu: vanuit de context van één student kun je makkelijk doorklikken.

Dan is er nog het kopje ‘Insights’. Hierin kun je per community bekijken welke personen het meest actief zijn geweest binnen de community en wat het meest populair was in een week. Ook nu kan dat weer een bepaald filmpje uit een bibliotheek geweest zijn, of een bekeken opdracht.

‘Most Active’ en interpreteren
Wat zegt dat ‘Most Active’ eigenlijk? Dat is iets wat je als docent, die desbetreffende student kent, zelf mag onderzoeken. Het systeem geef enkel aan WAT is gedaan. WAARTOE dat is gedaan, wordt uiteraard niet aangegeven. Het aantal keren dat een student inlogt hoeft niet te zeggen dat hij effectief werkt. Het kan ook betekenen dat hij steeds de aangeboden kennis opnieuw zoekt, of een leervraag heeft waar hij niet direct uit komt. Dat maakt dit soort ‘analytics’ juist zo interessant.

Learning Analytics
Edmodo laat met de nieuwe versie zien dat het mogelijk is om studenten/leerlingen nog beter te monitoren in hun activiteiten. Hiermee sluit Edmodo al aardig aan op de ontwikkeling die ‘Learning Analytics’ wordt genoemd. SURF beschrijft Learning Analytics alsvolgt:

Het is gebaseerd op de analyse van data over studenten en hun omgeving ter verbetering van het onderwijs. De analyse van deze gegevens kan hogescholen en universiteiten onder meer inzicht verschaffen in: 

•    het studiegedrag van studenten
•    de kwaliteit van het gebruikte onderwijsmateriaal
•    het gebruik van de digitale leer- en werkomgeving
•    de kwaliteit van toetsitems
•    de studievoortgang

Niet alle onderdelen komen op dit moment in Edmodo even uitgebreid aan de orde. Wellicht is dat een kwestie van tijd.

Advertenties

Over Riaan Lous

@riaanlous is ecologisch pedagoog en werkt bij HZ University of applied science. Hij is daar onderwijsadviseur en -ondersteuner bij de Delta Academy, Academie voor Technologie & Innovatie en docent aan de pabo.

Eén reactie »

  1. […] Riaan Lous won against a person in Songpop Op de HZ draait het om jou heeft het evenement ‘meeloopdag‘ aangemaakt Kees Bakker vindt de status van Riaan Lous leuk Debby Jansen luisterde …  […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s