Dat was dan de vakantie. Je hebt vijf weken uitgebreid vakantie kunnen vieren. Het was nodig, dat eind van zo’n schooljaar moet er altijd nog van alles gebeuren. De laatste dag voor de vakantie hadden de kinderen al vrij en hebben je collega’s en jijzelf alvast goed opgeruimd.
De laatste week ben je een paar keer terug naar school gegaan. Het hele team was aanwezig en na de koffie met appelflappen, vakantieverhalen en de korte startvergadering, ging iedereen naar zijn lokaal om de laatste zaken klaar te zetten en te regelen.

Je krijgt dit jaar, net als vorig jaar groep 1/2 en je verheugt je erop om al die snoetjes van vorig jaar weer terug te zien. De nieuwe hoeken staan helemaal klaar, vol met materiaal. Ook heb je de nieuwe tafelgroepen gemaakt. Kinderen van groep 2 aan één grote tafel bij elkaar. De kleine groep 1 met kinderen die halverwege vorig jaar zijn ingestroomd aan een andere tafel. Het planbord staat klaar, de stickers zijn op de juiste stoelen en kapstokken geplakt. Echt, er kan helemaal niets fout gaan.

En dan begint die eerste dag. Ouders komen vrolijk binnen met enthousiaste kinderen. “Ja, Esmee had het wel gehad thuis. Ze is blij dat ze weer naar school kan”. “En ik zelf ook”, hoor je de moeder in kwestie bijna hardop er achteraan denken. Dat geeft niets. Vakantie is altijd net wat anders, er mag vaak meer dan normaal, kinderen gaan later naar bed en noem maar op. Maar nu is de vakantie echt uitgezwaaid en begint het schoolleven weer. Je geniet van de aanwezige kinderen, vraagt ouders heel kort naar het wel en wee en wijst ze dan met een vriendelijke glimlach weer naar de deur.

Bij die deur blijft je blik hangen. Daar wordt Tygo aan de hand van zijn vader binnengesleurd. Hij heeft zijn groene rugzak nog op zijn rug, is boos, of in paniek, ziet helemaal rood en je hebt hem vorig jaar nooit zo erg zien huilen als vanmorgen. Wat nu? Hij heeft vast moeite met die eerste dag, dus het is zaak dat je hem snel afleidt en vader wegbonjourt. “Hallo Tygo, heb je een beetje moeite, zo na de vakantie?”. Vader doet snel het woord voor Tygo: “Het ging helemaal goed vanmorgen, totdat hij bij de kapstokken kwam. Nu hij in groep 2 zit, weet hij niet aan welke tafelgroep hij zit en ook niet in welke bijbehorende bak die onder de kapstok staat, hij zijn tas moet leggen. Hij sloeg dicht en het lukte hem niet het je te vragen.”

“Tja”, antwoord je met een glimlach. “En dat is nou net datgene waarover ik absoluut niet heb nagedacht”. Je pakt de hand van Tygo, neemt hem mee naar de bakken en laat hem zijn tas in bak 3 leggen. Vader geeft Tygo in de gang snel een kus en belooft buiten voor het raam kort naar Tygo te zwaaien. Je reageert: “Dat lijkt me een prima idee. Kom op Tygo”. Met een knipoog verlaat vader de gang. Heerlijk om weer in groep 1/2 te zijn.

Advertenties

Over Riaan Lous

@riaanlous is ecologisch pedagoog en werkt bij HZ University of applied science. Hij is daar onderwijsadviseur en -ondersteuner bij de Delta Academy, Academie voor Technologie & Innovatie en docent aan de pabo.

Eén reactie »

  1. […] Dat was dan de vakantie. Je hebt vijf weken uitgebreid vakantie kunnen vieren. Het was nodig, dat eind van zo’n schooljaar moet er altijd nog van alles gebeuren. De laatste dag voor de vakantie had…  […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s