Het nieuwe jaar is twee dagen oud, we zijn begonnen met 2015. Allereerst wens ik al mijn volgers van de afgelopen jaren veel goeds toe in dit nieuwe jaar. Laten we er  een mooi jaar van maken.

Terugblik
Bij de start van een nieuw jaar hoort altijd een terugblik op het afgelopen jaar. Dat doen veel mensen, men vindt dat dat erbij hoort. Terugblikken op alles wat je van plan was en al dan niet hebt gedaan, met vervolgens veel nieuwe voornemens voor dit jaar. Hoewel ik afgelopen jaar niet echt voornemens had genoemd, zeker niet op bloggebied, vond ik het toch nodig om ook even terug te blikken. Daar hoef ik zelf niet veel moeite voor te doen.

Allerlei statistieken worden vanuit mijn weblog netjes op een presenteerblaadje aangeboden en vergeleken met een kabelbaan in San Francisco. “In een San Francisco kabelbaan passen 60 mensen. Deze blog werd in 2014 ongeveer 2.600 keer bekeken. Als je blog een kabelbaan zou zijn, zou die ongeveer 43 reizen nodig hebben voordat die zoveel mensen zou kunnen vervoeren.” Het zal er wel mee te maken hebben dat mijn weblog ergens in Amerika online is gezet. Het gaat overigens niet om deze getallen. Dat iets 2600 keer is bekeken, zegt niets over het aantal mensen dat daadwerkelijk mijn berichten las. Ik ben tevreden met iedere enkele lezer die de moeite heeft genomen om een bericht te lezen. Ben je toch benieuwd naar getallen? Klik hier om het complete rapport te bekijken.

Toch schrok ik wel een beetje van mijn bloggedrag. Ik telde het afgelopen jaar 9 berichten. Dat betekent dat ik kennelijk niet eens iedere maand van dit jaar een bericht heb geplaatst. Ik heb daar ook maar 1 verklaring voor: te druk gehad met mijn studie en mijn werk, waardoor ik de avonden dat ik kon bloggen, de ruimte nam om gewoon helemaal niks te doen en soms gewoon doelloos naar de tv zat te staren. Jammer voor de lezer, ik had het nodig. Kon ik dan niet bloggen over mijn studie? Natuurlijk: ik had een achterstand uit jaar 1, die is inmiddels weggewerkt. En mijn specialisatie was zo specifiek en bevat zoveel gevoelige informatie dat ik die niet aan iedereen laat lezen. Ik blog vooral om ook op mezelf te reflecteren en dat deed ik vooral in verslagvorm voor de opleiding. Kon ik dan niet bloggen over mijn werk? Natuurlijk: mijn specialisatie vulde ik ermee in én we hadden een accreditatie. Iedereen die inspectie van onderwijs op bezoek krijgt, weet hoe interessant zoiets is. Dus koos ik ervoor om rustig te doen met bloggen. En ja, als je dan toch geen blogvoornemens hebt, is het ook makkelijk om dan maar niet te bloggen.

Vooruit kijken dan maar
Hoogste tijd voor een blogvoornemen, om te zorgen dat ik dit jaar meer blog. Want het liefst deel ik mijn ervaringen, gedachten en kennis met iedereen. Zo neem ik voor mijn laatste onderzoek van de opleiding deel aan een vervolgonderzoek op ‘het kind en de grote verhalen‘. Hierover binnenkort al meer. Verder werken we als paboteam aan een nieuw curriculum voor onze opleiding en combineren we dit met bijvoorbeeld DosPlus. En natuurlijk blijf ik ook als ouder van twee jongens benieuwd naar ontwikkelingen op hun school. Kortom: vanuit verschillende rollen zal ik naar de wereld kijken. De titel van mijn weblog is om die reden ook veranderd naar ‘Riaan kijkt naar de wereld’. De bijbehorende artikelenpagina op scoop-it is ook aangepast.

Een fijn jaar toegewenst!

Advertenties

Over Riaan Lous

@riaanlous is ecologisch pedagoog en werkt bij HZ University of applied science. Hij is daar onderwijsadviseur en -ondersteuner bij de Delta Academy, Academie voor Technologie & Innovatie en docent aan de pabo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s