DOS-Plus heeft tot doel het versterken van de samenwerking tussen HZ-Pabo en basisscholen van zeven schoolbesturen in Zeeland: Radarscholen, Prisma, Onderwijsgroep Perspecto, Obase, Nobego, Archipel Scholen en Alpha Scholengroep. Onderliggende gedachte is dat met die versterking de opleiding van de aanstaande leraar en professionalisering van de startende, ervaren en excellente leraar nog beter wordt. In verschillende thema’s  wordt sinds 2014 aan deze versterking gewerkt. Op 22 april 2015 is de werkconferentie ‘Scholen voor de toekomst’ gehouden, een dag waarin de themagroepen eerst elkaar presenteren waar ze staan en daarna samen bouwstenen voor een toekomstvisie op het PO & Pabo in de regio ontwikkelen, bezien vanuit verschillende vraagstukken. Hieronder een impressie. 

Iets voor drie uur, het is aardig druk in het Van der Valkhotel in Middelburg. Ruim honderd leerkrachten uit het basisonderwijs, pabostudenten en -docenten zijn bij elkaar om vandaag met elkaar na te denken over de toekomst van het professionaliseren van leerkrachten. Gesprekken zijn al gaande.

Dat belooft wat te worden.

De aftrap
Om drie uur start de conferentie. Alle onderwijsprofessionals worden welkom geheten door “Theaterzaken”. De schouderklopjes worden gegeven: “wat fijn dat jij er bent”, volgens gestandaardiseerde aanpak. 😄. Vervolgens start Wim Westerweele het formele gedeelte. Als eerste komt de ganzenlever op tafel, geassisteerd door Matthijs (student) is dit de beeldspraak van hoe onderwijs soms plaatsvindt: het met een trechter volgooien van kinderen. Dat is niet de bedoeling. Het gaat om de samenwerking tussen de verschillende partijen. Wim benadrukt ook dat het hier eigenlijk gaat om de kinderen. Tip die Wim geeft: laat je niet overspoelen door alles wat op je afkomt, ook niet in je school. “Deze conferentie is verrekte belangrijk voor jullie allemaal, we zijn allemaal professionals, met veel kennis. Deel die kennis, hij blijft soms te veel in de eigen klas hangen. Mooi, de toon is gezet.

Henk Zielstra, directeur van de Academie voor Educatie & Pedagogiek (HZ) neemt het stokje over. Henk geeft aan dat dit een belangrijk moment is. We merken dat er op dit moment  veel mensen langs de zijlijn uitspraken doen over onderwijs. Maar alle aanwezigen staan op het veld. Zij hebben de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de kinderen. Juist door de diversiteit van dit gezelschap, is er ongelofelijk veel kennis. Door dit onder andere vanmiddag te bundelen, staan we sterk inde toekomst. Het leidt tot kennis in onze regio en ook daarbuiten. We zoeken vanmiddag naar een sleutel, maar wel een die past op de deur van onze toekomst.

Een rondje door het publiek
De commissie van toezicht (het duo ‘theaterzaken’) doet vervolgens een rondje door het publiek. Na een quickscan (ga staan als deze uitspraak voor jou geldt) worden verschillende groepen al bevraagd. Stof tot nadenken. Uiteraard wordt dit even later met een grote knipooog uitgespeeld.  De thematrekkers benadrukken dat voor de thema’s vooral ook onderzoek nodig is, onderzoek die door studenten kunnen worden uitgevoerd. Daarvoor zijn behoorlijk wat scholen nodig. (Bij deze dus ook een oproep aan scholen). Tegelijkertijd wordt een pleidooi gedaan voor de onderzoekende houding bij studenten. Dat is mooi, daaraan werken we als pabo. De werkgroep ‘beginnende leerkracht’ noemt, bijna als ondertitel voor haar werkgroep, de term: “leerkracht, een droombaan?!”. De themagroepen ziet voor zichzelf een taak om dat vraagteken weg te halen.

We kunnen aan de slag. Op naar de workshops, waar de verschillende thema’s gaan vertellen wat ze het afgelopen jaar hebben bereikt, waar ongetwijfeld feedback hierop gegeven kan worden én hoe we in de (nabije) toekomst verder kunnen gaan.

Advertenties

Over Riaan Lous

@riaanlous is ecologisch pedagoog en werkt bij HZ University of applied science. Hij is daar onderwijsadviseur en -ondersteuner bij de Delta Academy, Academie voor Technologie & Innovatie en docent aan de pabo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s