Stel, je mag een karikatuur maken van een manager… Wat voor soort karikatuur maak je dan? Mijn antwoord: “De manager is een zak! Zo, dat zaadje is geplant. Wat denk je nu? Aan een vervelend type mens, dat voornamelijk denkt aan geld en zaken zo goedkoop mogelijk regelen? Iemand die veel regels heeft, waarbinnen jij moet werken als pedagoog en waar je geen enkele ruimte krijgt? Iemand die ‘topdown’ alles naar beneden drukt en zijn eigen zin doorvoert? Ik denk aan een zak ‘Engelse drop’. Engelse drop is Engelse drop omdat het zo’n unieke samenstelling heeft: veel vierkantjes met engelsedropwit, zwart én één andere kleur. Maar ook de verfrissende en opvallende anijskraaltjes, de zwarte staafje (ook met witte binnenkant) en die kokoswielen die zo slecht te pruimen zijn (maar dat is mijn mening :-)). Een team dat wil/mag/moet innoveren kun je ook zien als Engelse drop: zeer divers, sommigen misschien in eerste instantie niet te pruimen, maar je hebt ze allemaal nodig om ‘Engelse drop’ te heten. De manager, dat is de zak, degene die de drop bij elkaar houdt (en waarop duidelijk staat dat het om Engelse drop gaat).

Maar die kathedraal dan? Een kathedraal is een pracht van een bouwwerk, gebouwd, omdat mensen begonnen te bouwen. Gewoon omdat het hen mooi leek. Langzaamaan bouwen steeds meer mensen mee, het wordt een team met gelijke idealen en ideeën.

Tijdens de workshop “Van de manager die een zak was en een kathedraal wilde bouwen’ ga je aan de slag met eigen vragen die je als ‘zak’ wellicht hebt. We delen ervaringen met elkaar. Af en toe wordt een korte rondleiding gegeven door een of meer ruimtes van een kathedraal die op dit moment in aanbouw is, een kathedraal waar al twee jaar aan wordt gewerkt. Vind je kant en klare antwoorden? Misschien, misschien niet. Vind je aanknopingspunten die je kunnen helpen om van een ingrediënt langzaamaan een engels dropje te maken? Dat zeker.

Wil je mee bewegen hierin? Dat kan:
Wanneer? 22 april 2015
Waar? Op het innovatie-event ‘Bewegend creëren’ van de masteropleiding Pedagogiek vanuit ecologisch perspectief
Wie? studenten van de masteropleiding, die nieuwsgierigs zijn
Hoe? Meld je dan aan bij de opleiding.  Geef vervolgens jouw eigen vragen of knelpunten aan, als reactie op deze pagina….dat zijn de eerste stenen van een nieuwe kathedraal.

Nieuwsgierig naar de metafoor van de kathedraal? Lees ‘Ga kathedralen bouwen’ van Daan Quakernaat.
De metafoor van de zak engelse drop is ontstaan door een aantal visievormende sessies van de werkgroep ‘docent 2.0’, die in het leven werd geroepen ten bate van het meerjarenplan van HZ-University of applied sciences.
Sinds april 2013 bouwt Riaan met zijn paboteam aan betekenisvolle leeromgevingen voor toekomstige leerkrachten. Meer weten over Riaan?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s